Światowy Dzień Żywności i Walki z Głodem

Światowy Dzień Żywności i Walki z Głodem ustanowiony został w roku 1979 przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). 16 października nie jest datą przypadkową – obchody przypadają bowiem w rocznicę utworzenia FAO w 1945 roku. Święto ma przeciwdziałać marnowaniu żywności na skalę globalną i przypominać opinii publicznej o problemach żywnościowych, z jakimi nie radzą sobie kraje biedniejsze. Poznanie tego problemu rozpoczyna się od wyróżnienia przyczyn. Bezpośrednią nie jest brak żywności, lecz brak pieniędzy na jej zakup! Uboga ludność wielu państw w Azji i Afryce Subsaharyjskiej, gdzie problem niedożywienia jest największy, cierpi na skutek – z jednej strony – ogólnoświatowych zmian na rynkach (wzrost cen), z drugiej – zmiany klimatu, od którego uzależnione są zbiory i ilość żywności. Na świecie aż 925 milionów ludzi nie ma dostępu do wystarczającej ilości pożywienia. W krajach bogatych istnieje wręcz przeciwny problem – ponad 1/3 jedzenia trafia do śmietników!

Rozwiązanie problemu głodu na świecie wymaga wspólnej inicjatywy instytucji z różnych dziedzin: rolnictwa, ekologii, jak i polityki. Jednak równe istotne jest rozsądne gospodarowanie żywnością w każdy dzień i w każdym domu.